Psykolog Isabella Pedersen

Cand Psych Aut. – Specialist i Klinisk Psykologi

Skilsmisse og utroskab

En skilsmisse kan være et stort tab og kan være som at miste en del af sig selv. Når alt er prøvet, og skilsmissen er en realitet, kan der opstå følelser af fortvivlelse og tungsind. Hvis der er børn i forholdet, betyder det meget for børnene, at forældrene bevarer et godt forhold til hinanden. Da børnene ofte tror, at de er skyld i skilsmissen, kræver de en opmærksomhed, der kan være svært at give, når man selv er i krise.

to hænder der trækker i en snor med to vielsesringe på midten

Utroskab

Skilsmissen kan f.eks. skyldes skænderier, manglende seksualitet eller utroskab. Alt dette er tegn på samspils- og kommunikationsproblemer, der enten optræder bevidst eller ubevidst. Utroskab er uden tvivl en af de værste former for svigt. Den utro part har måske reageret på, at der har manglet kærtegn, sex eller samtaler i ægteskabet. Partnerens utroskab skaber til gengæld reaktioner som fornægtelse af det skete, lyst til at gøre gengæld ved selv at være utro, lyst til at gøre kort proces og forlade den anden. 

En utro mand og kvinde der sidder på hver sin side af sengen og kigger ned i gulvet

Man kan også føle sig vraget og forladt. Selv om man som par kan overkomme denne krise, kan der stadig efter mange år opstå voldsomme følelser af svigt.

Jalousi

Det er vigtigt at slippe vreden over at være blevet svigtet. Der er nemlig stor risiko for, at andre følelser som jalousi og mistro trænger sig på. Jalousien kan også ramme den, der har været utro. Der kan opstå en frygt for at ens partner skal hævne sig. Jalousien kan være en ukontrollabel følelse og gøre det svært at indrømme både over for sig selv og sin partner, at man har denne forbudte følelse.

jaloux kvinde i sengen ved siden af sin mand